...................................................................
Była już kuchnia hiszpańska, czas na Bar Włoski. To doskonały wybór dla miłośników południowej kuchni. Włochy mogą stać się Waszym tematem przewodnim całego przyjęcia lub możecie potraktować stół w stylu włoskim tylko jako dodatek. Co kojarzy nam się z Italią? Oczywiście poza słońcem, to pizza, spaghetti, tiramisu, bruchetta czy sałatka caprese. Aromatyczna bazylia i oregano skąpane w cudownej oliwie z oliwek oraz wino z winogron wygrzanych na wzgórzach Toskanii. Pyszne sery i dojrzewające szynki. Istny koncert smaków, kolorów i zapachów.
Możecie zrobić ogólny Italian Bar, gdzie umieścicie wszystkie specjały, które Wam przypominają ten słoneczny kraj lub skupić się tylko na Waszym ulubionym daniu.
 |
google |
...................................................................
Decydując się na Pizza Bar, pamiętajcie, aby ciasto było homemade (to naprawdę proste!) a nie mrożone. Liczy się smak i jakość składników, bo w przypadku tego typu Baru Tematycznego ważne jest przeniesienie się wszystkimi zmysłami do danego kraju, a nie tylko tanie odtworzenie wizualne.
 |
blovelyevents.com
|
Podajcie kilka wersji, tak aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Pizze najlepiej podawać pokrojoną na wygodne kawałki, na podgrzewanych tacach. Nie zapomnijcie o sosach np. pomidorowym, lekko czosnkowym oraz ziołowym.
 |
Drew Noel Photography |
 |
Couture Colorado |
...................................................................
Pasta Bar, czyli po prostu makaronowe szaleństwo. Możecie na nim umieścić różne rodzaje makaronu (polecałabym na podgrzewanych tackach) oraz dodatki, takie jak sosy, obowiązkowy pomidorowy, może być w stylu neapoli lub boloński z mięsem, śmietanowy carbonara z boczkiem i np. czosnkowy, jeśli ktoś bardzo lubi.
 |
wholehomefurniture.com |
Warto też ułożyć suszone pomidory, oliwki czarne i zielone, pomidorki koktajlowe, paprykę, karczochy, grillowane cukinie, sól, pieprz. No i najważniejsze, nie może zabraknąć świeżych ziół - bazylia i oregano - to duet obowiązkowy. Dodadzą smaku i aromatu, a także będą się cudownie prezentowały na stołach.
 |
www.tonyastaab.com |
...................................................................
Bruschetta to chyba najprostsza i najpopularniejsza włoska przystawka. W wersji podstawowej są to chrupiące tosty upieczone z oliwą z oliwek, natarte czosnkiem i podane z pokrojonymi w kostkę dojrzałymi pomidorami z bazylią. Możecie zaserwować je w gotowej wersji jako szybką przekąskę podczas Waszego weselnego przyjęcia.
 |
google |
Tworząc jednak Bruchetta Bar warto pokusić się o większą liczbę dodatków, z których każdy z gości bedzie mógł stworzyć swoją wersję tej włoskiej przystawki. W małych miseczkach możecie zamieścić: obowiązkowo pomidorki, a także pesto bazyliowe, pesto czerwone (z suszonych pomidorów), posiekane suszone pomidory, oliwki, paprykę, kapary, plasteki lub paseczki wędliny, a także mozzarellę, parmezan i inne sery.
 |
pagingsupermom.com |
Niektórzy stwierdzą, że to profanacja włoskiej kuchni, ale że świat się kurczy i nic już nie jest tak daleko jakby się wydawało. Organizując tego typu Bar na swoim przyjęciu możemy pokusić się o małą kuchnię fusion i jako dodatki do grzanek możemy zaserwować meksykańskie guacamole (sos na bazie awokado) czy nawet arabski hummus (na bazie gotowanej ciecierzycy z przyprawami).
 |
Encore Events Rentals |
...................................................................
Wróćmy jednak z tych egzotycznych zakątków do naszej Italii. Jeśli Włochy - to pomidory. Jeśli pomidory - to mozzarella. Jeśli pomidory + mozzarella to musi być też bazylia. A to wszystko razem? Cudowna w swej prostocie Sałatka Caprese. Na stole obowiązkowo powinna stać butelka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz ocet lub sos balsamiczny z Modeny (najlepszy...), aby każdy mógł sobie doprawić wszystko do smaku. A oto uroczy i wygodny zarazem sposób podania.
 |
www.modwedding.com |
Pięknie prezentować się będzie stół z włoskim pieczywem i wędlinami. Taki Wiejski Stół we włoskim stylu. Obecnie nie ma już problemu z dostaniem w polskich marketach prosciutto, czyli szynki parmeńskiej, pancetta (boczku), różnych rodzajów włoskiego salami oraz oczywiście parmigiano reggiano (parmezan), mozzarelli czy mozzarelli di bufala (cudowna mozzarella z mleka bawolego).
 |
www.leoeventi.com |
Do dekoracji i degustacji możecie wykorzystać także winogrona, nadziewane papryczki oraz różnego rodzaju oliwki.
 |
google |
Jeśli Włochy, to i tiramisu. Nie ma innego deseru bliższego włoskim sercom niż ten kilkuwarstwowy przysmak o smaku aromatycznej kawy. Na przyjęciu można go podać w małych szklaneczkach - będzie to wygodniejsza forma od pokrojonych kawałków.
 |
www.confettidaydreams.com |
 |
broders.com |
Pozostając przy słodkościach należy również wspomnieć o innym włoskim deserze - pannacotta. W tłumaczeniu jest to poprostu gotowana śmietanka, aby nadać jej odpowiednią konsystencję dodaje się do niej żelatyny. Najczęściej doprawiona jest wanilią, musem owocowym lub czekoladą.
 |
winiary.pl |
Panacottę również można podać w szklaneczkach lub kokielkach, co będzie dużo bardziej wygodne do skonsumowania przy naszym Włoskim Stole.
 |
pin-upcake.blogspot.com |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz