...................................................................
Italian Bar
Była już kuchnia hiszpańska, czas na Bar Włoski. To doskonały wybór dla miłośników południowej kuchni. Włochy mogą stać się Waszym tematem przewodnim całego przyjęcia lub możecie potraktować stół w stylu włoskim tylko jako dodatek. Co kojarzy nam się z Italią? Oczywiście poza słońcem, to pizza, spaghetti, tiramisu, bruchetta czy sałatka caprese. Aromatyczna bazylia i oregano skąpane w cudownej oliwie z oliwek oraz wino z winogron wygrzanych na wzgórzach Toskanii. Pyszne sery i dojrzewające szynki. Istny koncert smaków, kolorów i zapachów.
Możecie zrobić ogólny Italian Bar, gdzie umieścicie wszystkie specjały, które Wam przypominają ten słoneczny kraj lub skupić się tylko na Waszym ulubionym daniu.
...................................................................
Pizza Bar
Decydując się na Pizza Bar, pamiętajcie, aby ciasto było homemade (to naprawdę proste!) a nie mrożone. Liczy się smak i jakość składników, bo w przypadku tego typu Baru Tematycznego ważne jest przeniesienie się wszystkimi zmysłami do danego kraju, a nie tylko tanie odtworzenie wizualne.
Podajcie kilka wersji, tak aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Pizze najlepiej podawać pokrojoną na wygodne kawałki, na podgrzewanych tacach. Nie zapomnijcie o sosach np. pomidorowym, lekko czosnkowym oraz ziołowym.
Pasta Bar, czyli po prostu makaronowe szaleństwo. Możecie na nim umieścić różne rodzaje makaronu (polecałabym na podgrzewanych tackach) oraz dodatki, takie jak sosy, obowiązkowy pomidorowy, może być w stylu neapoli lub boloński z mięsem, śmietanowy carbonara z boczkiem i np. czosnkowy, jeśli ktoś bardzo lubi.
Warto też ułożyć suszone pomidory, oliwki czarne i zielone, pomidorki koktajlowe, paprykę, karczochy, grillowane cukinie, sól, pieprz. No i najważniejsze, nie może zabraknąć świeżych ziół - bazylia i oregano - to duet obowiązkowy. Dodadzą smaku i aromatu, a także będą się cudownie prezentowały na stołach.
Drew Noel Photography |
Couture Colorado |
...................................................................
Pasta Bar
www.tonyastaab.com |
...................................................................
Bruschetta Bar
Tworząc jednak Bruchetta Bar warto pokusić się o większą liczbę dodatków, z których każdy z gości bedzie mógł stworzyć swoją wersję tej włoskiej przystawki. W małych miseczkach możecie zamieścić: obowiązkowo pomidorki, a także pesto bazyliowe, pesto czerwone (z suszonych pomidorów), posiekane suszone pomidory, oliwki, paprykę, kapary, plasteki lub paseczki wędliny, a także mozzarellę, parmezan i inne sery.
pagingsupermom.com |
Encore Events Rentals |
...................................................................
Co jeszcze?
www.modwedding.com |
Pięknie prezentować się będzie stół z włoskim pieczywem i wędlinami. Taki Wiejski Stół we włoskim stylu. Obecnie nie ma już problemu z dostaniem w polskich marketach prosciutto, czyli szynki parmeńskiej, pancetta (boczku), różnych rodzajów włoskiego salami oraz oczywiście parmigiano reggiano (parmezan), mozzarelli czy mozzarelli di bufala (cudowna mozzarella z mleka bawolego).
Do dekoracji i degustacji możecie wykorzystać także winogrona, nadziewane papryczki oraz różnego rodzaju oliwki.
Jeśli Włochy, to i tiramisu. Nie ma innego deseru bliższego włoskim sercom niż ten kilkuwarstwowy przysmak o smaku aromatycznej kawy. Na przyjęciu można go podać w małych szklaneczkach - będzie to wygodniejsza forma od pokrojonych kawałków.
www.confettidaydreams.com |
winiary.pl |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz