...................................................................
Tapas Bar
Bar w stylu hiszpańskim nie może istnieć bez tapas. Są to małe przystawki podawane zimno lub ciepło składające się z warzyw, mięs, owoców morza lub jajek. Tapas mogą być bardzo proste, np. oliwki nadziewane tuńczykiem lub papryką, kawałki szynki lub sera. Mogą być także nieco bardziej wymyślne w postaci małych kanapeczek, sałatek, klopsików mięsnych z ostrym sosem (albondigas) itp.
Bardzo popularne są również tapas z ryb i owoców morza. Tuńczyk w sałatce lub na maleńkiej kanapeczce, kalmary nadziewane lub smażone w panierce, a także krewetki z salsą lub przyprawione ośmiorniczki. Wybór jest naprawdę bogaty, a składniki w większości ogólnodostępne.
Bardzo popularne są również tapas z ryb i owoców morza. Tuńczyk w sałatce lub na maleńkiej kanapeczce, kalmary nadziewane lub smażone w panierce, a także krewetki z salsą lub przyprawione ośmiorniczki. Wybór jest naprawdę bogaty, a składniki w większości ogólnodostępne.
Meaghan Elliott Photography |
Zadbajcie także o ciekawą dekorację, sprawdzą się tu intensywne i nasycone kolory. Szczególnie te gorące jak czerwień, żółć lub pomarańcz, ale i zieleń będzie się świetnie prezentowała. Rozety i wachlarze jako elementy wiodące również przywiodą na myśl Półwysep Iberyjski.
Dla podkreślenia hiszpańskiego klimatu na środku stołu warto wystawić aromatyczną paelle. Typowo hiszpańską potrawę z ryżu przygotowanego z dodatkiem szafranu, warzyw oraz, w zależności od Waszych upodobań, z owocami morza, mięsem z królika lub kurczakiem.
Internet |
Organizując przyjęcie w hiszpańskim klimacie nie może zabraknąć również orzeźwiającego gazpacho, czyli andaluzyjskiej zupy chłodnika, który nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Można ją również zaserwować w formie tapas, czyli małą porcję podajemy np. w małych szklaneczkach czy nawet w kieliszkach.
Bridal Guide Magazine |
Tapas jest serwowany zawsze jako dodatek do wina lub piwa. Zabierając gości w podróż w hiszpańskie klimaty warto zadbać o to, aby trunki również były regionalne, np. sherry lub słoneczna sangria z dodatkiem świeżych owoców (cytrusów, truskawek czy melonów).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz