..............................................................................
Sushi Bar
Sushi Bar to jedna z najbardziej orientalnych i niespotykanych propozycji weselnych. Szukając ciekawych i oryginalnych atrakcji Waszego przyjęcia, warto wziąć go pod uwagę. Pamiętajmy jednak o kilku ważnych kwestiach. Po pierwsze o budżecie - Sushi Bar, aby smakował i robił odpowiednie wrażenie, powinien być przygotowany przez profesjonalistów. Taki specjalistyczny catering nie należy do najtańszych, ale jest gwarancją udanej prezentacji. Po drugie, weźcie pod uwagę gusta Waszych gości. Jeśli Wasi bliscy są ciekawi nowych smaków - droga wolna, jeśli jednak na weselu przeważają ciocie i wujkowie będący tradycjonalistami, taka kuchnia nie koniecznie będzie im odpowiadać. Po trzecie - temperatura, upewnijcie się, że catering i restauracja (czy inne miejsce, gdzie jest organizowane wesele), jest w stanie zapewnić odpowiednie warunki przechowania. Musimy pamiętać, że sushi to przede wszystkim ryż i surowa ryba, która w cieple bardzo szybko się psuje.
Sushi samo w sobie jest sztuką. Pełne barw, idealnie przyrządzone są nie tylko smaczne, ale również piękne. Kolorowa taca z różnymi rodzajami sushi, będzie także elegancką dekoracją sama w sobie. Obok wielka misa wypełniona krewetkami koktajlowymi podanymi na lodzie, szykownie i ze smakiem - dosłownie i w przenośni.
www.paulloftland.com |
Sushi to bogactwo smaków. Łagodne wersje takie jak sashimi, możecie przełamywać coraz wyraźniejszymi i mocniejszymi nigiri czy makami. Wiele osób stroni od sushi ze względu na surową rybę, jednak i dla nich możecie przygotować nieco mniej odważne wersje z wędzonym łososiem, wykwintnym grillowanym węgorzem - unagi, gotowanymi krewetkami czy paluszkami surimi.
Niesamowite wrażenie zrobią przekąski podane na podświetlanych szklanych tacach. Pamiętajcie, że sushi musi być trzymane w chłodzie, a więc tace można ustawić na lodzie. Jest to szczególnie ważne podczas letnich ślubów. Osobiście jeśli nie macie możliwości profesjonalnego chłodzenia dań, w ogóle zrezygnowałabym z tego typu atrakcji podczas letnich wesel.
Jeśli nie możecie pozwolić sobie na typową japońską ucztę możecie postawić na mniejsze akcenty. Tuńczyk Ahi podany na japońskich łyżeczkach sprawdzi się tu idealnie.
Ravesl's Restaurant |
Nie zapomnijcie o dodatkach. Sushi Bar nie istnieje bez sosu sojowego czy japońskiego chrzanu wasabi. Warto podać również marynowany imbir, który spożywany pomiędzy kęsami japońskich zawijańców - znakomicie oczyszcza kubki smakowe. Dla amatorów mocniejszych smaków podajcie również sos teriyaki.
pinterest.com |
Sushi można serwować na tacach, szklanych stołach lub w nieco bardziej wymyślny sposób. Coś dla tych, którzy lubią zaszaleć z ekspozycją -podajcie dania na ozdobnych imitacjach łódek czy mostków. Taką dekoracją zrobicie wrażenie na gościach, którzy poczują nieco kilmatu wyjętego jakby prosto z japońskiego ogrodu.
W wersji ekskluzywnej możecie zatrudnić jednego lub dwóch specjalistów, którzy będą na bieżąco przyrządzać świeże sushi. Taki serwis możecie również połączyć z pokazem przygotowywania tych smakołyków. Takie show zawsze robi wrażenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz